Tilbage til forsiden 

Min have        Havebilleder      Rosengrupper      Historiske roser      Engelske roser     Alle Austinroser alfabetisk     Alle Austinroser kronologisk     Rosenlitteratur     Rosenlinks 

 

David Austin og hans roser

   

  
DAVID AUSTIN ROSES LIMITED,
Bowling Green Lane, Albrighton, WolverhamptonWV7 3HB , ENGLAND  (Telf. (0902)373931 Fax: (0902)372142)  
Catalog: 1.95 £  
(Sortiment: ca. 900 sorter) 

Engelske roser - de nye duftende roser i den gamle tradition - er fremavlet og introduceret af den engelske rosenavler  David Austin, Wolverhampton, og fremkom fra begyndelsen af 1970'erne. De blev til som krydsninger mellem visse gamle roser og moderne tehybrider eller floribundaroser, og de forener de gamle rosers fine ynde og duft med de moderne rosers brede farveskala og ved­varende blomstring.

Blomsterformen ligner meget de gamle rosers: bægerformet eller rosetfor­met, ofte med mange små kronblade, men variationen i basisform er næ­sten uendelig. Frem for alt er de en­gelske roser stærkt duftende, mere end de gamle roser, og duften varierer meget fra den ene sort til den anden: nogle har den æg­te, stærke duft som hos gamle roser, andre dufter som tehybrider, eller de har den friske, frugtagtige duft som slyngroser. Mange har en krydret myrrha duft, som er næsten enestående for denne gruppe.

De engelske roser blomstrer flittigt og uafbrudt hele sommeren. Det stiller store krav til dem, og de er taknemmelige for god gødskning. Enkelte sor­ter (de er mærket med  * foran nav­net) kan være lidt vanskelige at få i gang og kræver ekstra god pleje for at yde deres bedste, men får de den, vil de vise sig at være lige så vid­underlige som de øvrige sorter.

 

          
David Austin blandt sine roser og med sin søn

 

David Austin inddeler sine roser i 8 grupper eller typer (strains):

1.   Gammeldags rose-gruppen.
Det er roser med blomster typisk som gammeldags roser, der ikke passer ind i de andre 7 grupper. Det er ofte de oprindelige engelske roser som f.eks. Chaucer, Constance Spry og The Reeve

 2. Heritage-gruppen
I slægt med floribundarosen Iceberg finder vi roser som    Heritage, Perdita og Graham Thomas. De har korte, ret blanke blade, god busket vækst og sædvanligvis teroseduft.

 3. Mary Rose-gruppen
Sædvanligvis med pæn busket vækst og tilbagevendende blomstring. Af denne type kan nævnes Mary Rose, Charles Rennie Mackintosh, Redouté og Winchester Cathedral

4. Wife of Bath-gruppen  
Denne type bærer præg af sit oprindelige gallica-ophav     Belle Isis. De er usædvanlig lave, buskede og hårdføre med udseende som en gammeldags rose og med god myrrhaduft. Det er f.eks. Wife of Bath , Emily, Ambridge Rose, Sharifa Asma, GlamisCastleog Cottage Rose.

5. Portland-gruppen
De ville gå fint i spænd med Portlandroserne, med hvilke de har meget til fælles. De har lange, hængende damascener-rose blade helt op omkring blomsten og en rig duft af gamle roser. I 1993 var der 2 sorter: Gertrude Jekyll og The Countryman.

6. Gloire de Dijon-gruppen
Denne type er i slægt med den gamle noisette-rose af dette navn og gennem den tilbage til teroserne. De har store, strålende blomster, ofte i abrikos og gule nuancer. De omfatter Evelyn, Jayne Austin og Sweet Juliet, som alle har noget af teroseduften.

7. Aloha-gruppen
Disse nedstammer fra den moderne klatrerose Aloha og har stærk, busket vækst og temmelig tunge blomster med ægte præg af gamle roser. Det er f.eks. Charles Austin, Abraham Darby og Golden Celebration. Alle er meget duftende.

8.The Squire-gruppen
I slægt med Chianti og Gipsy Boy omfatter denne type de fleste af de røde sorter. De er som regel af en rig, mørk farve og har kraftig, tornet vækst samt en stærk duft som gamle roser. Røde roser er notorisk vanskelige at fremavle, men denne type omfatter nogle fremragende sorter som f.eks. L.D. Braithwaite og The Dark Lady.

Jeg tilføjer følgende 3 grupper for egen regning:

9.Noisette-gruppen
Lave buske med store mængder af små fyldte blomster i store klynger som f.eks. Francine Austin og  Dentelles de Malines. Typer som er gode bunddække-roser.  

10.Wild Flower-gruppen
Store buske med blomster med få kronblade, der viser støvdragerne som f.eks. Dapple Dawn, Wildflower, Windrush, Dr. Jackson.

11. Klatreroser                                           

 

 

Billeder fra Planteskolen:

        

 

 

 

Sidst opdateret 19. 1. 2015