Hvem er jeg? Min barndom Slægten Munk Min mors slægt Min Morfar
Min Mormor og hendes forældre
Min mormor Kirstine Marie Nielsen var født den 12.4.1886 på Stæregården i Dråby Sogn. Hun blev døbt i Dråby Kirke. Hendes forældre Jørgen Nielsen (”Jørn Nilen”) og Margrethe, f. Larsen, var daglejerfolk og faderen arbejdede også som teglværksarbejder på Jægerspris Teglværk ( ved Folketællingen 1890).
Min oldefar Jørgen Nielsen var født i Ølsted 11.9. 1859 og han havde 6 søskende. Gift med Margrethe, født i Ølstykke Han var daglejer og arbejdsmand, arbejde bl.a. på teglværket i Jægerspris og som skovarbejder. Pengene var små, og han var sparsommelig (nærig?) og streng.
Min Oldemor Margrethe
Oldemor Margrethe var en gæv kone: engang skulle hun ud at flytte køer, som stod i tøjr på græsmarken. Det var en meget varm dag lige i middagsheden, og en af køerne var blevet gal af varmen og havde revet sig løs for at angribe hende. Da hun havde et af sine små børn med sig, kunne hun ikke flygte, så hun greb resolut tøjrkøllen og slog koen for panden.
Hun var også "synsk" og kunne forudsige dødsfald, men det gjorde hende ked af det, og hun holdt op med at omtale, hvad hun havde "set". Engang nedbrændte en tømmerhandel i Frederikssund ved ildspåsættelse, og Margrethe "så", hvordan pyromanen så ud, og da han blev pågrebet viste det sig, at hans udseende nøje svarede til, hvad Margrethe havde fortalt.
Da min mormor (Marie Kirstine Nielsen) var konfirmeret (ca. år 1900), kom hun ud at tjene hos Morten Pedersen (Pæsen), der var gift med Birthe Kirstine Svendsdatter, som var kusine eller kvartkusine til min oldemor Margrethe. Hvordan de var i familie ved jeg ikke, men jeg både hendes mor Margrethe og Birthe Kirstine var født i Ølstykke. Morten Pedersen og Birthe Kirstine boede dengang på Risbygård ved Tåstrup, men havde tidligere boet i Store Lyngby (Lille Lyngby sogn, mellem Hillerød og Frederiksværk), hvor de drev købmandsforretning, kro og mølleri.
Dette skib forliste ved Læsø 1913, men besætningen blev reddet. Morfar var på det tidspunkt gået i land, og det var en efterfølger der "sejlede mastene ud af skibet" og forliste det på Læsø.
Blandt sommergæsterne var malerfamilien Sigurd Swane, hans hustru Christine Swane og sønnen Lars Swane. Sigurd Swane malede et portræt af min mor som 12-årig, men min mormor havde ikke råd til at købe det. I stedet fik hun skitsen til portrættet, som stadig er i vor families eje.
Men det var et fattigt og hårdt liv, og det kunne ikke blive ved på den måde. Mormor tog en stilling som husbestyrerinde hos bogtrykkermester Hans Thomsen, Tølløse, hvis hustru Agnes var syg. De havde en adoptivdatter, Agnete (Nete).
Døtrene kunne hun ikke have hos sig, og Tove fik en plads i huset - måske var det allerede dengang hun kom til hr. og fru Vindinge i Brønshøj. Hr. Vindinge var chef for den lokale brandstation. Der blev hun i mange år som husbestyrerinde, men blev behandlet som en datter af huset.
Min mor Christine tog realeksamen i Frederikssund Mellem- & realskole i 1923 og flyttede derefter ind hos sin moster Martha i København for at gå i Falkonergårdens Gymnasium og tage sproglig studentereksamen, hvilken hun bestod i 1926 med mg+ som gennemsnitskarakter. Hun blev immatrikuleret på Københavns Universitet og tog filosofikum, men der var ikke råd til at hun kunne læse videre. Hun ville vist gerne have været læge. I stedet kom hun i huset og blev husbestyrerinde flere steder, sesnest hos stansløge Chr. Jørgensen, Hardangergade 4, st., Kbh. Ø., indtil hun giftede sig med min far i 1934. I en af sine pladser havde hun en meget kunstinteresseret arbejdsgiver, og der kom mange kunstnere i hjemmet. En af dem (AHH) tegnede nedenstående tegning af hende:
Min morfar Valdemar Svend Petersen Tegning af min mor som ung
Hvad der blev af Margrethe (Gete) ved jeg ikke, men hun kom senere på seminarium og blev lærerinde. Hun giftede sig tidligt med en meget ældre mand, handelsmand Jens Nielsen - efter hendes eget udsagn mest for at slippe hjemmefra fra sin skrappe mor.
Da Hans Thomsens hustru døde, friede han til mormor, men hun var stadig officielt gift med Valdemar Pedersen, og det var vigtigt for hende, at hun fik status som enke og ikke som fraskilt, idet hun var blevet omvendt og havde tilsluttet sig Indre Mission. Der blev nu udstedt en officiel dødsattest for Valdemar Pedersen så hun blev erklæret for enke og kunne gifte sig med Hans Thomsen - det må have været omkring 1930. Af Kraks Vejviser 1933 fremgår det, at Bogtrykker
.
Mormor Marie Thomsen og hendes 2. mand Hans Thomsen 1943
Da Mormor, der ellers var en glad sjæl og vistnok havde været noget af et livsstykke, som nævnt var blevet omvendt af en missionær til Indre Mission, blev hun meget striks med mange ting. Bl. a. tømte hun al Hans Thomsens vin og spiritus ud i vasken, ligesom hun - dog først efter hans død - gennemgik alle bøgerne i bogskabet og kasserede dem, der indeholdt bandeord eller andet, som hun fandt anstødeligt.
Hun fordømte dans og kosmetik som syndigt, og da mine forældre, som blev gift i 1935, besøgte dem i Tølløse første gang efter brylluppet, havde min mor taget læbestift på, hvad hun ikke plejede at gøre, når hun skulle være sammen med sin mor. Da mormor fik øje på læbestiften, stak hun min mor, der var 28 år på det tidspunkt, en knaldende lussing!
Bedste, som vi kaldte hende, opholdt sig efter sin mands død hver vinter hos os i Kolding i flere måneder - hun kom som regel et stykke tid før jul og blev til hen på foråret. Det var altid dejligt i begyndelsen, da hun var ret gavmild, men senere blev vi noget trætte af hende, for hun var meget tyrannisk over for os børn og undertiden også over for min mor. Hun kunne godt finde på at spille os ud mod hinanden, og min far havde svært ved at sige noget til hende, for han havde lånt en del penge af hende og var derfor lidt i lommen på hende.
Bedste havde kun en kortvarig skolegang bag sig og var ikke interessere i at læse, så hun var ofte efter mig, der var en læsehest, med ordene: "Nå, sidder du nu der igen med en morskabsbog!".
Indimellem kunne hun dog være meget fornøjelig og underholdende, bl.a. elskede hun at spille kort med mine forældre om aftenen, og med os børn spillede hun Femhundrede. Hun ville gerne fortælle om sin barndom og om sin familie, og hun kunne også lokkes til at synge nogle af de gamle sange, bl.a. sangen "Vor gamle Caro holdt en støj, thi vognen holdt for døren osv." Vi kunne godt lide at krybe op i sengen til hende om morgenen og få lov til at rede hendes lange hår, som hun om dagen bar i en kunstfærdig opsat frisure. Det var også morsomt at se hende iføre sig sit store lyserøde korset med stivere og de store lådne underbukser, der gik ned til knæene.
Hvert år den 12. april fejrede hun sin fødselsdag hos os og holdt en lille sørgmodig tale om, at det måske blev hendes sidste fødselsdag. Det kom dog ikke til at holde stik, for hun blev næsten 90 år. I de senere år kom hun ikke så ofte til Kolding men opholdt sig i sin lille et-værelses lejlighed i Håndværkerhaven i nærheden af Grundtvigskirken i København indtil hun flyttede på plejehjem. Her fik hun besøg af dronning Ingrid, hvilket var en stor oplevelse for hende, for hun havde altid været meget interesseret i Kongehuset og havde et helt skab fuldt af bøger om de kongelige. Min fars død i 1961 tog meget hårdt på hende. Selv døde hun ca. 1975.
Mormor oktober 1959 med datter, Mormor og mig på Kærmindevej i Kgs. Lyngby 1945 Mormor får besøg af dronning Ingrid.
børnebørn og oldebørn
Bedste var meget dygtig og effektiv i et køkken og krævede at vi børn hjalp til, bl.a. når der blev slagtet og bagt til jul, men det var ikke altid lige hyggeligt at være med til, da hun som nævnt var temmelig tyrannisk. Hvert år op til jul blev der arbejdet hårdt i køkkenet. Først og fremmest med at partere den halve gris, som blev indkøbt hvert år: der blev skåret ud og lagt i saltlage, hakket fars, blodpølse og finker og lavet henkogt medisterpølse. Der blev smeltet fedt af og lavet fedtegrever og meget andet. Der blev også bagt, og her var vi børn altid med. Der blev lavet brune kager, vaniljekranse, finskbrød og pebernødder samt kogt klejner. Her er en opskrift på verdens bedste klejner:
Sidst opdateret 26.2.2015