Tilbage til forsiden

 

Min have        Havebilleder      Mine roser      Rosengrupper      Historiske roser     Engelske roser     Alle Austinroser alfabetisk     Alle Austinroser kronologisk     David Austin       Rosenlitteratur   Rosenlinks     Rosenrejser


Rosenhaven

Roser er min helt store interesse, og jeg har rigtig mange af dem  i haven - ca. 300 planter fordelt p.t. 277 sorter. Se en liste over alle mine roser her

Sådan har det ikke altid været - ja, faktisk brød jeg mig ikke særligt om roser, men det skyldtes, at jeg kun kendte de moderne storblomstrede roser uden duft og ofte med skrigende farver.

Men så kom jeg helt tilfældigt på besøg på en planteskole, hvor jeg så historiske roser - store buske fyldt med de yndigste blomster i sarte pastelfarver - og med den mest vidunderlige duft! Det var i 1985, og siden har jeg været uhjælpeligt forelsket i disse vidunderlige roser.

I 1990'erne opdagede jeg de engelske roser, som forener de gode egenskaber fra de  gammeldags roser med de moderne rosers evne til at blomstre hele sæsonen. De engelske roser har vundet mit hjerte med deres smukke farver, store fyldte blomster og ikke mindst med deres vidunderlige duft.

Jeg er naturligvis medlem af Det Danske Rosenselskab - se
www.rosenselskabet.dk - som ud over det dejlige medlemsblad RosenNyt byder på mange spændende arrangementer, bl.a. foredrag og kurser samt den årlige Nordisk Rosenweekend og  rosenrejser til udlandet. Det har givet mig rigtig mange gode oplevelser  at være medlem af Rosenselskabet, og jeg har fået mange nye venner derigennem.

Hidtil har jeg deltaget i Rosenselskabetr rejser til England, Tyskland og Holland, men jeg har også arrangeret  private rejser sammen med 3 andre rosenentusiaster til Paris i Juni 2010, hvor vi så Roseraie de l'Hay og Chardin de Bagatelle.  I Maj 2011 rejste vi til Toscana, hvor vi besøgte Rosario Carla Fineschi.

Jeg er også medlem af Haveselskabet og holder åben have en gang imellem. Sidste gang var i forbindelse med Haveselskabets havefestival i ugen omkring 1. juli 2012.

Jeg nyder den ære, at en rose (en spontanhybrid) - "Fru Marianne Munk"  - er blevet opkaldt efter mig af en af mine gamle rosenvenner, Gunnar Krag, som dyrker og navngiver spontanhybrider - på www.trappendal.dk kan man se et billede af denne rose, som er en meget stor buskrose med store klynger af enkelte hvide blomster. Rosen er engangsblomstrende og har en fantastisk stærk duft.

Rosen i kunsten

"Uden for den almindelige dyrkning af roser i haven og i industrien efterlader rosen sig et mytologiserende spor gennem hele vor kendte civilisation. Rosens symbolværdi og ikonografi er af en styrke som ingen anden blomst på kloden magter at stille noget op over for" skriver Torben Thim på sin hjemmesise www.roses.dk

Rose har gennem århundreder, ja årtusinder, inspireret malere, digtere og andre kunstnere til fremragende værker som f.eks. dette digt

Rosen,
den uvisnelige rose som jeg ikke besynger,
rosen som er tyngde og duft,
rosen i den sorte midnatshave,
i enhver have enhver aften,
rosen, som genopstår i den grå aske
ved hjælp af alkymiens kunst,
persernes og Ariostos rose,
den unge platoniske blomst,
den brændende og blinde rose 
som jeg ikke besynger,
den uopnåelige rose.

 

Digt af Jorge Luis Borges til Judith Machado